Ο τομέας της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος στην ΕΕ και την Ελλάδα. Προοπτικές απασχόλησης για νέους Μηχανικούς | 11.12.23 | 12:00 | SPE TUC

Το Φοιτητικό Παράρτημα της Διεθνούς Κοινότητας Μηχανικών Πετρελαίου SPE του Πολυτεχνείου Κρήτης διοργανώνει τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 12:00 μμ, υβριδική εκδήλωση με προσκεκλημένο ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, Καθηγητή και κάτοχο της έδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και την Κυκλική Οικονομία στο ΕΜΠ και Kαθηγητή στο ATHENS MBA (ΕΜΠ – ΟΠΑ). Ο τίτλος της ομιλίας του  είναι: 

“Ο τομέας της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος στην ΕΕ και την Ελλάδα. Προοπτικές απασχόλησης για νέους Μηχανικούς”

Το ενδιαφερόμενο κοινό μπορεί να συμμετάσχει στην ομιλία, είτε διά ζώσης στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Σχολής ΜΗΧΟΠ (Μ3.108), είτε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://tuc-gr.zoom.us/j/93879757220?pwd=c0I4TzR0NEp5RUxFUk9zbFNpSGQ3dz09#success 

Meeting ID: 93879757220

Password: 592891

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα δοθούν στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Ακολουθούν η περίληψη της ομιλίας και το βιογραφικό του ομιλητή.

 

Περίληψη Ομιλίας

Η μετάβαση προς ένα βιώσιμο, ενεργειακά αποδοτικό, κλιματικά ουδέτερο, κυκλικό μοντέλο ανάπτυξης με μηδενικούς ρύπους και απόβλητα αποτελεί πυλώνα της χάραξης περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας.

Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θέτει ως προϋπόθεση την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική ουδετερότητα και ανθεκτικότητα, την προστασία της βιοποικιλότητας και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, την εξοικονόμηση και τη στροφή προς καθαρές μορφές ενέργειας, την επαναχρησιμοποίηση πόρων, την επιδιόρθωση, την ανακύκλωση, τον μηδενισμό των αποβλήτων.

Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο αναπτύσσονται πολλές ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων μηχανικών με άμεση σύνδεση των σπουδών τους με την αγορά εργασίας, στις οποίες θα επικεντρωθεί η παρουσίαση.

Οι δυνατότητες εργασίας αφορούν τόσο τον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό φορέα όσο και τη δυνατότητα εργασίας τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μελετητές, εργολάβοι στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και διάλογος. 

 

Συνοπτικό Βιογραφικό Σημείωμα 

Ο Κωνσταντίνος Αραβώσης είναι Καθηγητής και κάτοχος της έδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και την Κυκλική Οικονομία στο ΕΜΠ και Kαθηγητής στο ATHENS MBA (ΕΜΠ – ΟΠΑ) (1997 έως σήμερα) . Είναι συντονιστής της «Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης» του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών.

Παράλληλα ήταν επισκέπτης Καθηγητής στο Imperial College - University of London και επιστημονικός συνεργάτης στο Earth Engineering Center του Πανεπιστημίου Columbia - USA.

Υπήρξε Γενικός Γραμματέας Δασών απο τον 2/2022 ως τον 7/2023 και προηγουμένως Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντας και Ενέργειας απο τον 7/2019.

Είναι Μηχανολόγος Μηχανικός (Πολυτεχνείο Ααχεν- Γερμανίας) με MSc in Management Science απο το Imperial College και Phd απο το ΕΜΠ.

Ήταν Σύμβουλος Περιβάλλοντος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και νύν Πρωθυπουργού και συντονιστής της ομάδας κατάρτισης του προγράμματος για το Περιβάλλον της ΝΔ.

Υπήρξε σύμβουλος της Υπουργού Πολιτισμού , Φάνης Πετραλιά, για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, και της μετα-Ολυμπιακής χρήσης τους.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτου Διοίκησης Παραγωγής και Υπηρεσιών της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Υπήρξε Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ), Πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), Πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων - μέλος του παγκόσμιου δικτύου που συντονίζει το Πανεπιστήμιο Columbia - USA και μέλος των Επιτροπών Αξιολόγησης Επενδυτικών και Ενεργειακών Έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Επιπλέον, υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών (ΟΕΚ) και Γενικός Διευθυντής Περιβαλλοντικών Εταιρειών.

Έχει μεγάλη μελετητική και ερευνητική εμπειρία (ως συντονιστής ή μέλος ομάδας έργου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) σε θέματα διαχείρισης και αξιολόγησης επενδύσεων, επιχειρησιακής έρευνας και ανάλυσης περιβαλλοντικών επενδύσεων.

Υπήρξε συν-ιδρυτής και κύριος οργανωτής της μεγαλύτερης εθνικής εθελοντικής καμπάνιας (45.000 εθελοντές) LETS DO IT GREECE όπου καθαρίζεται όλη ή χώρα μέσα σε μια μέρα με συμβολικό χαρακτήρα στα πλαίσια της διεθνούς καμπάνιας LETS DO IT WORLD.

Έχει οργανώσει 12 Διεθνή Συνέδρια και έχει συγγράψει βιβλία και πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά Διεθνών συνέδριων, ενώ συντόνισε μεγάλο αριθμό εθνικών και διεθνών ερευνητικών έργων.

Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Imperial College Alumni Association of Greece.