Αρχή

Καλωσόρισμα πρωτοετών από τον Κοσμήτορα της Σχολής

 

Αγαπητές Πρωτοετείς Φοιτήτριες και Αγαπητοί Πρωτοετείς Φοιτητές,

Σας υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά στην Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Με την εισαγωγή σας στο Πολυτεχνείο Κρήτης ξεκινά μια νέα ιδιαίτερα σημαντική περίοδος της ζωής σας δυναμική, απαιτητική, με νέες εμπειρίες, προκλήσεις, δοκιμασίες αλλά και επιβραβεύσεις.

Η Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων με ιστορία 35 χρόνων που εξελίσσεται συνεχώς με στόχο να διαμορφώσει ολοκληρωμένους επιστήμονες - μηχανικούς με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, με ακαδημαϊκές αρχές, με ευρύτητα σκέψης, αλλά και με συναίσθηση της ευθύνης και του ιδιαίτερου ρόλου τους και να υπηρετήσουν έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες της κοινωνίας. Ο Μηχανικός Ορυκτών Πόρων ασχολείται με την έρευνα, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των πρώτων υλών που αποτελούν τη βάση του σύγχρονου πολιτισμού και βασικό πυλώνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Η Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τις επιστήμες μηχανικού, τις γεωεπιστήμες, τις νέες τεχνολογίες και μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών, που περιλαμβάνει τη διδασκαλία στα αμφιθέατρα, τις ασκήσεις στα εργαστήρια, τις μετρήσεις στο πεδίο και την πρακτική άσκηση στις κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου, διαμορφώνει την ταυτότητα του Μηχανικού Ορυκτών Πόρων, σου δίνει τη δυνατότητα να σταδιοδρομήσεις στις μεγαλύτερες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο και να αποτελέσεις μέρος μιας κοινότητας μηχανικών με ισχυρή επαγγελματική ταυτότητα.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες της περασμένη χρονιάς λόγω της πανδημίας δεν επέτρεψαν τη φυσική παρουσία των φοιτητών μας στους πανεπιστημιακούς χώρους, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ζωτικό για τη διαδικασία της μάθησης και ιδιαίτερα σε σχολές όπως η δική μας που περιλαμβάνει πολλές εργαστηριακές ασκήσεις, εργασίες πεδίου και πρακτική άσκηση. Οι δυσκολίες αυτές δεν εμπόδισαν τη Σχολή να εκπληρώσει το ακαδημαϊκό της έργο αφού ανέπτυξε τρόπους υποστήριξης των φοιτητών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας από απόσταση. Τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά καλούμαστε να λειτουργήσουμε με φυσική παρουσία στους χώρους του Πολυτεχνείου και να αποκαταστήσουμε τη σημαντική σχέση καθηγητή – φοιτητή που δεν μπορεί να αναπτυχθεί στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να συνεργαστούμε, να τηρήσουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, που μαζί με τον εμβολιασμό, θα μας εξασφαλίσουν το ξεκίνημα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς με ασφάλεια.

Εκ μέρους της Σχολής σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία στις σπουδές σας με υγεία και ασφάλεια ευελπιστώντας ότι η νέα αυτή περίοδος της ζωής σας και το ταξίδι σας στα μονοπάτια της γνώσης θα αποτελέσει ένα μοναδικό σημείο στην πορεία σας ως υπεύθυνοι πολίτες και επιστήμονες.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής

Καθηγητής Μιχάλης Γαλετάκης


Πώς θα ξεκινήσουμε τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με ασφάλεια!

Δείτε με προσοχή την Απόφαση Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης 
 

Εγγραφές χειμερινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και δηλώσεις μαθημάτων

 


Καλώς Ήλθατε

Η Σχολή Μηχανικών Ορυκτών πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης δημιουργήθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 52/83 (ΦΕΚ 27, τεύχος Α/1-3-83) και υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές τον Οκτώβριο του 1987. Σκοπός της είναι η εκπαίδευση Μηχανικών ικανών να καλύπτουν ευρύ φάσμα επιστηµονικοτεχνικών δραστηριοτήτων για την αναζήτηση, εκμετάλλευση, επεξεργασία ορυκτών πρώτων υλών καθώς και την περιβαλλοντική γεωτεχνολογία. Η Σχολή διαθέτει ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών καθώς και πολυδύναμη εργαστηριακή υποδομή (πλαισιωμένη από 12 εργαστήρια και 8 ερευνητικές μονάδες) και είναι σε θέση να προσφέρει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις σύγχρονες προκλήσεις της αγοράς εργασίας. Υποδιαιρείται σε Τομείς, ο καθένας από τους οποίους περιλαμβάνει έναν αριθμό συγγενών γνωστικών αντικειμένων:

  • Τοµέας Ανίχνευσης & Εντοπισµού Ορυκτών Πόρων
  • Τοµέας Μεταλλευτικής Τεχνολογίας
  • Τοµέας Εκµετάλλευσης Ορυκτών

Η Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις και σύγχρονες αντιλήψεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη πρωτότυπων γνωστικών αντικειμένων ή αντικειμένων που δεν έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα σε άλλα ΑΕΙ της χώρας. Διαμορφώνει κατάλληλα το πρόγραμμα σπουδών και προσανατολίζει ανάλογα τις ερευνητικές δραστηριότητες των μελών της ώστε να συμβαδίζει με το πνεύμα της σύγχρονης τεχνολογίας και ανάπτυξης, λαμβάνοντας πάντοτε υπ’ όψη την αλληλουχία ανθρώπου, ορυκτών πόρων, περιβάλλοντος και οικονομικής ανάπτυξης.

Εκδηλώσεις

Αύριο
ΤοποθεσίαΒ2 - Εστιατόριο, Στον αίθριο χώρο έξω από τη Φοιτητική Λέσχη: Γνωριμία με τις Φοιτητικές Ομάδες - Δια Ζώσης
© Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων 2013