Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) αναγνωρίζοντας την πολύχρονη προσφορά του καθηγητού Σ. Μερτίκα διευθυντή του εργαστηρίου Γεωδαισίας & Πληροφορικής των Γεωεπιστηµών της σχολής δημοσίευσε πρόσφατα στον ιστότοπό της ένα νέο βίντεο-ντοκιμαντέρ με τίτλο «Χαρτογραφώντας τη Στάθμη της Θάλασσας από το Διάστημα». Το βίντεο είναι αφιερωμένο κυρίως στον Δορυφορικό Σταθμό Γαύδου αλλά και στον άλλον που βρίσκεται στα βουνά της Δυτικής Κρήτης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Για την εξαιρετική προσφορά του στην Βαλκανική Γεωφυσική Εταιρεία και για την ερευνητική αριστεία στην επιστήμη της Γεωφυσικής, βραβεύτηκε στο 11ο Συνέδριο της Βαλκανικής Γεωφυσικής Εταιρείας, το οποίο διοργανώθηκε από τη Ρουμανική Εταιρεία Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής και διεξήχθη διαδικτυακά από 10 έως 14 Οκτωβρίου 2021, ο Καθηγητής Αντώνης Βαφείδης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (ΜΗΧΟΠ) του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Στο ίδιο συνέδριο, η ανακοίνωση του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (ΜΗΧΟΠ) με τίτλο "GPR data migration velocity estimation using a local diffraction multi-focusing criterion" και συγγραφείς τους N. Economou, J. Brintakis, N. Andronikidis, G. Kritikakis, E. Kokkinou, N. Papadopoulos, N. Kourgialas and A. Vafidis, έλαβε το βραβείο καλύτερης παρουσίασης στο συνέδριο.
Στην παραπάνω ανακοίνωση στο συνέδριο παρουσιάσθηκε μέρος της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "DEFICIT Ολοκληρωμένο σύστημα λήψης αποφάσεων για την άρδευση καλλιεργειών σε επίπεδο Κρήτης με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών".
Στο πρόγραμμα DEFICIT, το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης (RIS-3), εκτός από το Πολυτεχνείο Κρήτης, συμμετέχουν οι φορείς ΕΛΓΟ Δήμητρα (συντονιστής), Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
Το 24ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο AGILE 2021 του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Εργαστηρίων Γεωγραφικών Πληρφοριακών Συστημάτων - GIS διοργανώνεται από τις 7 έως 11 Ιουνίου από το Πολυτεχνείο Κρήτης, υπό την προεδρία του Παναγιώτη Παρτσινέβελου, Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Το εν λόγω συνέδριο είναι ένα από τα πιο σημαντικά και εξειδικευμένα συνέδρια στην Ευρώπη στα αντικείμενα των GIS και προσελκύει κορυφαίους επιστήμονες του αντικειμένου. Το θέμα του συνεδρίου για το AGILE 2021 είναι "Γεωχωρικές τεχνολογίες υπό το πρίσμα της αλλαγής" με στόχο την ανάδειξη του ρόλου της Γεωπληροφορικής στις τρέχουσες συνθήκες, τόσο σε τοπική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.
Tο φοιτητικό παράρτημα της Διεθνούς Κοινότητας Μηχανικών Πετρελαίου (Society of Petroleum Engineers) στο Πολυτεχνείο Κρήτης (TUC SPE Student Chapter) διακρίθηκε με τo Βραβείο Αριστείας "2021 SPE Student Chapter Excellence Award" για τη συνολική δράση του κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.
Η συγκεκριμένη διάκριση απονέμεται στο 20% των παραρτημάτων παγκοσμίως και ανάμεσα στους φετινούς διακριθέντες υπάρχουν πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ιδρύματα με σημαντική παράδοση στο χώρο όπως τα Colorado School of Mines, Stanford, Institut Francais du Petrol, Khalifa University, Kuwait University, Peking University, University of Southern California κ.α.
Οι δράσεις της φετινής χρονιάς οργανώθηκαν από το προεδρείο του TUC SPE SC, τους φοιτητές της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Μάριο - Στυλιανό Ακριτίδη, Χαρίλαο Μαργιολάκη, Βαγγέλη Αυθεντόπουλο, Τρύφωνα Κιάιτση και Χαράλαμπο - Άρη Βλαχοκυριάκο σε συνεργασία με τον Ακαδημαϊκό Σύμβουλο του Παραρτήματος Καθ. Ανδρέα Γιώτη, Επ. Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων.
Οι φετινές δράσεις του Παραρτήματος περιελάμβαναν μία σειρά από τεχνικές και γενικότερης φύσης διαλέξεις σχετικές με θέματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Ενεργειακής Μετάβασης και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από διακεκριμένους ομιλητές της βιομηχανίας, έρευνας και τεχνολογίας, καθώς και συνεργασίες με καταξιωμένα ιδρύματα του εξωτερικού όπως το University of Southern California. Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές ήταν οι Dr. Olga Vizika-Kavvadias (IFP Energies Nouvelles), Dr. Dimitrios Krinis (Saudi Aramco), Mr. Steven Shryock (Chevron), Mr. Yannis Grigoriou (Πρώην Διευθυντής HELPE Upstream) και Dr. Athanassios Stubos (NCSR Demokritos). Αρκετές από τις δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων SPE Gaia Sustainability Program και SPE Ambassador Lecturer Program, συμμετέχοντας ενεργά στο διεθνές βιομηχανικό και ερευνητικό γίγνεσθαι.
Λίγα λόγια για την επιστημονική φοιτητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης TUC SPE Student Chapter
Είναι φοιτητικό παράρτημα της Διεθνούς Κοινότητας Μηχανικών Πετρελαίου (Society of Petroleum Engineers SPE). Αποστολή της SPE είναι η συλλογή και η διάδοση τεχνικών γνώσεων σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Παρέχει ευκαιρίες στους μηχανικούς και στους γεωεπιστήμονες για την βελτίωση της θεωρητικής, τεχνικής και επαγγελματική τους επάρκεια. Τα φοιτητικά παραρτήματα προωθούν τις δραστηριότητες της SPE σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
Η επιστημονική δημοσίευση με τίτλο “Structural state of rare earth elements in eudialyte-group minerals”, από τους Anouk M. Borst et al., στην οποία συμμετέχει ως συν-συγγραφέας ο Πλάτων Ν. Γκαμαλέτσος, Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, βραβεύθηκε με το βραβείο 2021 Howie Award από την Mineralogical Society of Great Britain and Ireland.
Η συγκεκριμένη εργασία έλαβε χώρα στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δρ. Πλάτωνα Γκαμαλέτσου με την Anouk Borst [Assistant Professor in Earth Sciences, KU Leuven]. Μελετά την κατανομή στρατηγικών μετάλλων, και πιο συγκεκριμένα των σπανίων γαιών (Rare Earth Elements / REEs), στην κρυσταλλική δομή των ευδιαλυτών (eudialyte group of minerals / EGM). Οι ευδιαλύτες είναι τα κύρια ορυκτά που φιλοξενούν τα REEs στα Ευρωπαϊκά κοιτάσματα σπανίων γαιών στη Γροιλανδία και στη Σουηδία. Τα δείγματα ελήφθησαν -μεταξύ άλλων- από τα κοιτάσματα σπανίων γαιών στη Γροιλανδία (Ilímaussaq) και στη Σουηδία (Norra Kärr).
Σχετική δημοσίευση στα Χανιώτικα Νέα
Η απόφοιτος της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης Χρυσούλα Τάλλαρου κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Bachelor’s Division of the 2021 SPE Europe Regional Paper Contest, της Διεθνούς Κοινότητας Μηχανικών Πετρελαίου (Society of Petroleum Engineers SPE).*
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 11 και 12 Μαΐου 2021. Ο τίτλος του άρθρου για το οποίο διακρίθηκε είναι : "Effect of the asphaltene precipitation and deposition on the relative permeability curves of Berea Sandstone". Το άρθρο αποτελεί μέρος της διπλωματικής εργασίας της κ. Τάλλαρου, η οποία είχε ως τίτλο «Εργαστηριακή διερεύνηση της επίδρασης της διαβρεξιμότητας του πετρώματος επί των καμπυλών σχετικών διαπερατοτήτων νερού-πετρελαίου σε πυρήνες υπόγειων ταμιευτήρων υδρογονανθράκων».
Η εργασία υλοποιήθηκε στο Εργαστήριο Ανάλυσης Ρευστών και Πυρήνων Υπόγειων Ταμιευτήρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επιβλέποντες τους Καθηγητές της Σχολής Νικόλαο Βαρότση και Ανδρέα Γιώτη και την υποστήριξη του Δρ. Δημήτρη Μαρινάκη, μέλους ΕΔΙΠ της Σχολής. Στο άρθρο αναλύεται η μεθοδολογία προσδιορισμού της διαβροχής σε πέτρωμα υδατοδιαβρεχτό, ενώ παρουσιάζεται και η τεχνητή μεταβολή της με χρήση ασφαλτενίων σε πετρελαιοδιαβρεχτή κατάσταση. Στο πλαίσιο της μελέτης, πραγματοποιήθηκε σειρά μετρήσεων σχετικών διαπερατοτήτων προκειμένου να παρατηρηθεί η επίδραση των ασφαλτενίων στις καμπύλες σχετικών διαπερατοτήτων μεταξύ των δύο δοκιμίων διαφορετικής διαβροχής.
Η Xρυσούλα Τάλλαρου είναι κάτοχος 5 Βραβείων Αριστείας του Πολυτεχνείου Κρήτης, ένα για κάθε έτος φοίτησής της, ενώ αποφοίτησε με το μεγαλύτερο βαθμό στο έτος της.
*Αποστολή της SPE είναι η συλλογή και η διάδοση τεχνικών γνώσεων σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Μέλη της ερευνητικής ομάδας SenseLab του Πολυτεχνείου Κρήτης (συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Παρτσινέβελος, ο Δημήτρης Χατζηπαράσχης και ο Στυλιανός Μανουδάκης), βρέθηκαν στην Ιορδανία και στο επιχειρηματικό πάρκο King Hussein (Amman) ως φιναλίστ του διαγωνισμού Innovative For Refugees (καινοτομία για τους πρόσφυγες) που διοργανώνει το MIT Enterprise Forum Pan Arab. Ο διεθνής αυτός διαγωνισμός αναζητά τις καλύτερες λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που συναντούν οι πρόσφυγες ανά τον κόσμο. Η φετινή έκδοση του Innovate For Refugees έλαβε αιτήσεις από περισσότερες από 50 χώρες από όλο τον κόσμο, υπογραμμίζοντας την οικουμενικότητα του θέματος. Η ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης κατάφερε να περάσει στις πέντε καλύτερες ομάδες του τελικού Ideas Track με την ιδέα "Drones4Refugees" και να αποτελέσει την μόνη Ευρωπαϊκή συμμετοχή στην πεντάδα μεταξύ εκατοντάδων αιτήσεων.
Όσον αφορά στην βραβευμένη ιδέα της ομάδας, πρόκειται για ένα σύστημα (λογισμικό και υλικό) το οποίο επιτρέπει τη συνεργασία σμήνους μη επανδρωμένων οχημάτων (drones) και τον ακριβή εντοπισμό ατόμων σε εφαρμογές έρευνας και διάσωσης. Η ομάδα συμμετείχε σε τριήμερη εκπαίδευση από το «MIT Bootcamp» και επιβραβεύτηκε με ετήσια συμμετοχή στο επιχειρηματικό πρόγραμμα καθοδήγησης της διοργάνωσης.
Tα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αποτελούν οι: Αχιλλέας Τριπολιτσιώτης, Καθ. Hamdan Ali M. Hamdan, Άγγελος Αντωνόπουλος και Δρ. Φοίβη Σπέη.
Μέλη της ερευνητικής ομάδας SenseLab του Πολυτεχνείου Κρήτης (συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Παρτσινέβελος, ο Δημήτρης Χατζηπαράσχης και ο Στυλιανός Μανουδάκης), βρέθηκαν στην Ιορδανία και στο επιχειρηματικό πάρκο King Hussein (Amman) ως φιναλίστ του διαγωνισμού Innovative For Refugees (καινοτομία για τους πρόσφυγες) που διοργανώνει το MIT Enterprise Forum Pan Arab. Ο διεθνής αυτός διαγωνισμός αναζητά τις καλύτερες λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που συναντούν οι πρόσφυγες ανά τον κόσμο. Η φετινή έκδοση του Innovate For Refugees έλαβε αιτήσεις από περισσότερες από 50 χώρες από όλο τον κόσμο, υπογραμμίζοντας την οικουμενικότητα του θέματος. Η ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης κατάφερε να περάσει στις πέντε καλύτερες ομάδες του τελικού Ideas Track με την ιδέα "Drones4Refugees" και να αποτελέσει την μόνη Ευρωπαϊκή συμμετοχή στην πεντάδα μεταξύ εκατοντάδων αιτήσεων.
Όσον αφορά στην βραβευμένη ιδέα της ομάδας, πρόκειται για ένα σύστημα (λογισμικό και υλικό) το οποίο επιτρέπει τη συνεργασία σμήνους μη επανδρωμένων οχημάτων (drones) και τον ακριβή εντοπισμό ατόμων σε εφαρμογές έρευνας και διάσωσης. Η ομάδα συμμετείχε σε τριήμερη εκπαίδευση από το «MIT Bootcamp» και επιβραβεύτηκε με ετήσια συμμετοχή στο επιχειρηματικό πρόγραμμα καθοδήγησης της διοργάνωσης.
Tα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αποτελούν οι: Αχιλλέας Τριπολιτσιώτης, Καθ. Hamdan Ali M. Hamdan, Άγγελος Αντωνόπουλος και Δρ. Φοίβη Σπέη.
Στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο BEWEΧMIN (RFCS-CT-2015-00003) απονεμήθηκε το χρυσό βραβείο από το περιοδικό ‘Investment Market’ της Πολωνίας (‘Rynek Inwestycji’) για τη σημαντική συμβολή του στην επίλυση προβλημάτων της μεταλλευτικής βιομηχανίας.
Το BEWEΧMIN, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Research Fund for Coal and Steel) και μεταλλευτικές εταιρείες, ασχολείται με την ανάπτυξη μεθόδων για την βελτίωση της απόδοσης καδοφόρων εκσκαφέων που εξορύσσουν σκληρούς σχηματισμούς σε μεγάλα επιφανειακά ορυχεία. Στο BEWEXMIN συμμετέχουν 9 εταίροι από την Ευρωπαϊκή ένωση (3 Πανεπιστήμια, 3 Ερευνητικά Ινστιτούτα και 3 εταιρείες).
Το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετέχει στο BEWEXNIN με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Μιχάλη Γαλετάκη, διευθυντή της ερευνητικής μονάδας «Έλεγχος Ποιότητας-Υγιεινή και Ασφάλεια στη Μεταλλευτική» και με τον Καθηγητή Αντώνη Βαφείδη διευθυντή του εργαστηρίου «Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής». Η ερευνητική ομάδα πλαισιώνεται από τους συνεργάτες των εργαστηρίων, Ανθούλα Βασιλείου, Βασίλειο Δεληγιώργη, Αθανασία Σουλτανά, Γεώργιο Κρητικάκη, Νικόλαο Οικονόμου, Νικόλαο Ανδρονικίδη.
Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) απένειμε βραβείο αριστείας (βάσει βαθμού διπλώματος) στον αριστεύσαντα απόφοιτο της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, κ. Βασίλειο Ανδρουλάκη. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιo της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΣΜΕ, στις 30 Μαϊου 2018 στην Αθήνα. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πατέρας του βραβευθέντος, κ. Iωάννης Ανδρουλάκης, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο, και ο επιβλέπων της διπλωματικής εργασίας του κ. Ανδρουλάκη, καθ. Διονύσης Χριστόπουλος της Σχολής ΜΗΧΟΠ, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στο έργο του κ. Ανδρουλάκη.
Η διπλωματική εργασία του κ. Ανδρουλάκη εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Γεωστατιστικής με τίτλο "Implementation of Geostatistical Algorithms and Applications in Geological Media Simulation". Ο κ. Ανδρουλάκης συνεχίζει τις σπουδές του ως υποψήφιος διδάκτορας στο Department of Mining Engineering στο University of Kentucky, Η.Π.Α.
Ο Καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Γεώργιος Χρηστίδης επιλέχθηκε μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Έρευνας Βιομηχανικών Ορυκτών QING YANG (QYIM) στην Κίνα, με θητεία 1-1-2018 έως 31-12-2021. Επίσης ο κος Χρηστίδης έχει εκλεγεί μέλος του Συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής για τη Μελέτη των Αργίλων (AIPEA). Η θητεία του λήγει το 2021.
Η Ερευνητική Ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων (SenseLAB Research Group)του Πολυτεχνείου Κρήτης, διακρίθηκε στον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό διαστημικής τεχνολογίας «Copernicus Masters» με επονομασία Space Oscars υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαστήματος (ESA) και εταιρειών του διαστημικού τομέα (DLR, Catapult, κ.α.) που διεξήχθη στο Ταλίν της Εσθονίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής εβδομάδας διαστήματος.
Η ομάδα απέσπασε την πρώτη θέση στο αντικείμενο: European Commission Big Data, με το έργο:
SandMap: Real time tangible interactive maps fostering Earth Observation.
Στον ίδιο διαγωνισμό έλαβε την τρίτη θέση στο αντικείμενο του e-Government, με το έργο:
SafAIR: Smart cities, safe cities using EO and environmental crowdsourcing.
Tα έτη 2015 και 2016, η ερευνητική ομάδα SenseLab είχε αποτελέσει την μόνη αμιγώς Ελληνική βραβευθείσα ομάδα στους αντίστοιχους διαστημικούς διαγωνισμούς και αποτελεί μία από τις ελάχιστες ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως που έχει στο ενεργητικό της 3 συνεχείς διακρίσεις.
H ερευνητική ομάδα αποτελείται από τους: Επ. Καθ. Παναγιώτη Παρτσινέβελο, Αχιλλέα Τριπολιτσιώτη, Σαράντη Κυρίτση, Άγγελο Αντωνόπουλο, Δημήτρη Χατζηπαράσχη, Ιωάννη Μπρέλλα, Σωτήρη Λιλιόπουλο, Γεώργιο Βασταρδή, Ανδρονίκη Πέτρου.
Παρακολουθήστε την συνέντευξη του Επικ. Καθ. Π. Παρτσινέβελου σε σχετικό ρεπορτάζ της ΤV Crete.
Φωτογραφίες: © AZO
Κάθε χρόνο, ο οργανισμός μηχανικών πετρελαίου SPE (Society of Petroleum Engineers) αναγνωρίζει τα μέλη που συμβάλλουν με εξαίρετη δράση στην εξασφάλιση της τεχνικής αριστείας των επιστημονικών περιοδικών του οργανισμού.
Για τη συμβολή του, την αφοσίωσή του στην αριστεία που παρέχει σε τεχνικό επίπεδο στους συγγραφείς, στην SPE και στη βιομηχανία, ο κ. Νικόλαος Βαρότσης, Καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχει επιλεγεί από την ομάδα συνεργατών συντακτών της SPE για να λάβει το Βραβείο Outstanding Technical Editor Award για το έτος 2017. Η λίστα παραληπτών του βραβείου θα δημοσιευθεί σε ένα από τα επόμενα τεύχη των επιστημονικών περιοδικών της SPE και στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού Journal of Petroleum Technology (JPT).
Ο καθηγητής Νικόλαος Βαρότσης, μαζί με άλλους τιμώμενους, θα λάβει το βραβείο σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί, στις 8/10/2017, στο San Antonio και στα πλαίσια του Ετήσιου Τεχνικού Συνεδρίου και της ετήσιας Έκθεσης της SPE.
Η SPE είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως οργανισμός μεμονωμένων μελών που απευθύνεται σε διευθυντικά στελέχη, μηχανικούς, επιστήμονες και άλλους επαγγελματίες στον τομέα της βιομηχανίας πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Σύντομο βιογραφικό:
Ο Καθηγητής Νικόλαος Βαρότσης είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός (ΕΜΠ) και κατέχει διπλώματα M.Eng. and Ph.D. στην Μηχανική Πετρελαίου από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάλυσης Ρευστών και Πυρήνων Υπόγειων Ταμιευτήρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Προτού διοριστεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης, υπηρέτησε Διευθυντής Έρευνας και Εφαρμογών στο Τμήμα Ισορροπίας Πετρελαϊκών Φάσεων και Ανάλυσης Υδρογονανθράκων της εταιρείας Schlumberger στο Παρίσι για 6 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων προσεκλήθη και έδωσε πλήθος διαλέξεων σε πολλά μέρη του κόσμου. Από το 1990 απασχολείται σαν Σύμβουλος της διεθνούς βιομηχανίας πετρελαίου και έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε δεκάδες ερευνητικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από πετρελαϊκές εταιρείες. Είναι κάτοχος 2 αμερικανικών και 2 ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και έχει συγγράψει πάνω από 100 επιστημονικές εργασίες και τεχνικές αναφορές για διεθνή περιοδικά και συνέδρια καθώς και για την πετρελαϊκή βιομηχανία.
Ο Καθηγητής Νίκος Βαρότσης διετέλεσε Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πολυτεχνείου Κρήτης (2005-2010) καθώς και Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (1999-2003).
Ο Καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Στέλιος Μερτίκας εξελέγη για 4 έτη, μετά από διεθνή πρόσκληση, ως μέλος του επιστημονικού συμβουλίου στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (MAG: Mission Advisory Group).
Η επιστημονική αυτή ομάδα ηγείται των επιστημονικών θεμάτων της μελλοντικής δορυφορικής αποστολής αλτιμετρίας Sentinel-6/Jason-CS. Καλύπτει τα επιστημονικά αντικείμενα καθοδηγώντας την ESA μέχρι το στάδιο της εκτόξευσης του δορυφόρου Sentinel-6 (το 2020), αλλά και την ενεργοποίηση και την πλήρη λειτουργία όλων των οργάνων του στην τροχιά του. Η αποστολή αποτελεί συνεργασία ESA και NASA μαζί με NOAA (National Ocean and Atmospheric Administration, ΗΠΑ) και του ευρωπαϊκού Eumetsat. Η επιλογή των μελών του επιστημονικού συμβουλίου είναι προσωπική (ad persona), με βάση την επιστημονική κατάρτιση και την ικανότητα των μελών των να παραδώσουν αξιόπιστες, ανεξάρτητες και αμερόληπτες επιστημονικές συμβουλές στην ESA για την επιτυχία της διηπειρωτικής αυτής αποστολής.
Δύο έργα της ερευνητικής ομάδας SenseLab του Εργαστηρίου Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Γεωεπιστημών του Πολυτεχνείου Κρήτης, έλαβαν τρεiς διεθνείς διακρίσεις σε αντικείμενα Διαστημικής Έρευνας στα πλαίσια του European Satellite Navigation event:
1η θέση (SPECIAL PRIZE WINNER)στην κατηγορία GSA (Global Navigation Satellite System Agency), The most innovative application idea for Galileo Initial Services, και
2η θέση στη συνολική κατάταξη (Overall Ranking)
ανάμεσα σε 413 Πανεπιστήμια και εταιρείες από 40 χώρες, για το έργο:
Drones2GNSS - the Future of Surveying: UAV-assisted GNSS Positioning in Obstructed Environments.
Το έργο αφορά στην αισθητή βελτίωση της ακρίβειας εντοπισμού θέσης μέσω GNSS (π.χ. GPS) σε περιοχές με περιορισμένη ορατότητα δορυφόρων (πόλεις, φαράγγια, βλάστηση) με χρήση πρωτότυπων μη επανδρωμένων ιπτάμενων συστημάτων και αλγορίθμων ανάλυσης εικόνας/βίντεο/σήματος σε πραγματικό χρόνο και επί του ιπτάμενου οχήματος.
Ομάδα: Αχιλλέας Τριπολιτσιώτης, Σαράντης Κυρίτσης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Θεόφιλος Χανιαλάκης, Ευστάθιος Μπίκος, Μαρία Αργυρίου, Στυλιανός Μερτίκας, Παναγιώτης Παρτσινέβελος.
1η θέση (SPECIAL PRIZE WINNER) στην κατηγορία University Challenge για το έργο:
Message in a Bubble: A novel spatio-temporal messaging platform
Το έργο αφορά στην υλοποίηση μίας πλατφόρμας επικοινωνίας και διάδωσης πληροφορίας κινητών συσκευών μέσω χωροχρονικών μηνυμάτων που τοποθετούνται σε ψηφιακό χάρτη και ενεργοποιούνται με τη διέλευση των χρηστών υπό σειρά προϋποθέσεων.
Ομάδα: Παναγιώτης Παρτσινέβελος, Νίκος Αφεντάκης, Αχιλλέας Τριπολιτσιώτης, Σαράντης Κυρίτσης, Στυλιανός Τσατσαρούνος, Εμμανουήλ Στεφανάκης, Σμαράγδα Παππά.